Неведнъж различни специалисти са подчертавали същественото значение на качествения и достатъчен сън

...
Неведнъж различни специалисти са подчертавали същественото значение на качествения и достатъчен сън
Коментари Харесай

Сънят ли е ключът към щастието

Неведнъж разнообразни експерти са подчертавали същественото значение на качествения и достатъчен сън за нашето здраве - както физическо, по този начин и психологично. По празниците може да ни е било малко мъчно да си лягаме и да ставаме по едно и също време, каквито са рекомендациите, само че новата година е един страхотен мотив да си обещаем да го вършим постоянно. Ето и още една причина.
 Сънят, събуждането и за какво е значимо да е едновременно всеки ден
Защо е значимо да ставаме едновременно всеки ден

И каква роля има за съня ни

Според ново, извършено от учени от University of East Anglia, даже един час сън по-малко през нощта оказва забележителен резултат върху настроението ни на идващия ден. Така в случай че си легнем по-късно от нормалното не трябва да се изненадваме, че на сутринта нямаме изключително предпочитание за нищо.

Чрез разбор на данни от други над 100 проучвания се открива, че неналичието на задоволително сън доста понижава позитивните страсти като благополучие и възторг. Този резултат е най-осезаем при понижаване на нормалното количество сън с четири часа, само че даже и по-малко намаляване също оказва влияние. Междувременно се следи и повишение на възприятието за тревога и меланхолия, само че този резултат е по-незначителен.
 Снимка 647401

Учените изясняват, че изводите от проучването са значими, тъй като от ден на ден хора декларират, че даже вълнуващи събития като концерти, спортни срещи или излизания с другари не им носят това наслаждение, както преди. А в сходни случаи човек е податлив към насърчаване на депресивни положения, както и на целенасочена самоизолация, с което психологичното му положение доста се утежнява, предава Daily Mail.

Изследователите също са безапелационни, че проблемите със съня, съзнателното стоене до късно вечер или неспането цяла нощ по една или друга причина оказват най-голямо въздействие върху прочувственото ни положение. Според тях обаче събуждането по няколко пъти на нощ, което е постоянно срещано при всички родители, няма сходни отрицателни резултати на идващия ден.
 Сънят, гневът, раздразнителността и каква е връзката му с тях
Каква е връзката сред сън, яд и неспокойствие

Неуспорими доказателства за зависимостта сред тях

Доказано е също, че по-малкото количество сън въздейства директно и на реакциите ни в разнообразни обстановки. Изненадващо, намаляването на позитивните страсти не е право пропорционално на увеличението на негативните. Това се дължи най-много на дефицита на серотонин, който се регистрира.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР